Angst
-Årsager og behandlinger
Angst eller ængstelighed er en almindelig tilstand, som mange mennesker oplever i løbet af deres liv, og måske har du også følt det, eller føler det på egen krop. Det er en følelse, der gennem tusindvis af år har hjulpet os med at undgå farer som sabeltigre, slanger eller at blive udstødt af flokken. Men vores moderne livsstil samt stadig større krav på jobbet betyder, at du måske går rundt med en følelse af tankemylder (gentagne negative tanker), uro, eller ængstelighed og oplever søvnproblemer. Så tror din hjerne (amygdala), at der er fare på færde og aktiverer dit ‘kamp-eller-flugt’ forsvar nærmest hele dagen. Så kommer angst snigende. Det er ikke godt.
Typiske årsager til Angst
Angst kan udløses af forskellige faktorer, og nogle af de mest almindelige er stress og miljømæssige påvirkninger (job, familie, sygdom, negative nyheder, osv.). Stress f.eks. på jobbet er en betydelig bidragyder til angst, især når den bliver længerevarende eller i værste fald kronisk. Når din krop konstant er i en tilstand af ‘kamp-eller-flugt’, vil det resultere i en overaktivering af dit sympatiske nervesystem (kamp-eller-flugt respons), hvilket fører til hjertebanken, forhøjet svedproduktion, uro, ængstelighed, dårlig søvn og for mange også angst. Miljømæssige faktorer, såsom traumatiske oplevelser, kan også bidrage til udviklingen af angst.
Stress og angst
Bekymringstanker eller tankemylder hænger som sorte skyer i sindet og når du befinder dig en kronisk tilstand af stress, som beskrevet, så dræner det hele dit system og du vil også begynde at opleve lavere energi, dårligere humør, problemer med opgaveløsning (opgaver du ellers har fint styr på) og du kan blive indesluttet og undgå sociale arrangementer. Så er det tid til at bryde den onde cirkel.
Angst kan tage forskellige former for uro i krop og sind og kan opleves som en konstant bekymring eller nervøsitet, hjertebanken, forhøjet svedproduktion og svingende humør. F.eks. at man nemt bliver utilpas eller meget nervøs, hvor der er mange mennesker f.eks. i offentlig transport, supermarkedet eller til store forsamlinger. Selv små og ufarlige situationer f.eks. at skulle betale i supermarkedet, mens de andre i køen står og venter, kan blive angstprovokerende.
I tilfælde af svær angst (intens frygt og bekymring, som kan være invaliderende) skal du altid huske at kontakte din læge, en psykolog eller psykiater.
Vejrtrækningsøvelser som behandling af uro, ængstelighed og angst
Ca. 80% af alle voksne, der oplever angst i form af panikanfald, har også dysfunktionel vejrtrækning som f.eks. hurtigere vejrtrækning, mere overfladisk vejrtrækning i brystet og uregelmæssig vejrtrækning. Oftest også gennem munden. Disse symptomer vil ofte føre til at du ikke føler, at du kan få luft nok, hvilket kan gøre problemet endnu værre. Når du oplever panikanfald, vil din vejrtrækning blive hurtigere og mere overfladisk, hvilket vil forværre dine angstsymptomer, da din hjerne opfatter dette som et alvorligt faresignal. Problemet bliver altså selvforstærkende og du kommer ind i en negativ spiral, hvor dine symptomer medfører endnu mere dysfunktionel vejrtrækning. Derfor giver det rigtig god mening at arbejde med din vejrtrækning som noget af det første.
Vejrtrækningsøvelser er en meget effektiv metode mod angst, idet åndedrættet, der styres af det autonome nervesystem, som en af de meget få funktioner også kan styres af dig selv. Lidt ligesom en bil med automatgear, der normalt skifter gear selv, kan slås i manuel M drive, så du selv kan skifte gear. På samme måde, kan du selv tage kontrol over din vejrtrækning og dermed dit autonome nervesystem.
Ved at lære bestemte og videnskabeligt baseret vejtrækningsøvelser, vil du i løbet af få minutter kunne aktivere dit parasympatiske nervesystem (afslapning-og-fordøjelse), som hjælper kroppen og hele nervesystemet med at slappe af og falde til ro. Du kan på den måde undgå et panikanfald inden det bliver alvorligt.
Vil du have en simple vejrtrækningsøvelse til at få ro på nervesystemet – så se videoen herunder:
Meditationens rolle i angsthåndtering
Meditation er en anden velgennemprøvet teknik, som du kan bruge til at bekæmpe angst, som en mere langsigtet strategi. Gennem regelmæssig meditation kan du lære at stilne sindet og fokusere på nuet, hvilket kan mindske de vedvarende negative tanker også kaldet ruminering.
Ultimativt kan man sige (og sat lidt på spidsen) at ’stress er fravær af nærvær’. Mindfulness-meditation, hvor du opmærksomt bruger åndedrættet som anker for din meditation, har vist sig at være særligt effektiv.
Ved at meditere regelmæssigt kan du også opbygge en større bevidsthed om dine egne tanker og følelser, hvilket gør det lettere at håndtere bekymringer, fordi du stille og roligt finder ud af, hvad der præcist fremkalder de negative tanker og dermed angsten. Meditation hjælper også med at sænke niveauet af stresshormoner i kroppen, hvilket yderligere bidrager til en reduktion i angst og bedre søvn.
Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig med tankemylder, uro og angst?
Samlet set er både vejrtrækningsøvelser og meditation værdifulde værktøjer i håndteringen af angst og bekymringer. De arbejder begge på at berolige sindet og kroppen, hvilket hjælper med at bryde den cyklus af angst og bekymringer, der kan føles overvældende. Igennem mine 1:1 sessioner lærer jeg dig blandt andet at integrere disse teknikker i din dagligdag. De vil hjælpe dig med at opnå en større følelse af ro, velvære og mere mental balance i dit liv.
Vigtigst af alt, så har disse teknikker ikke nogle bivirkninger, som f.eks. farmaceutiske medicin, hvoraf nogle typer hurtigt opbygger afhængighed og dermed kan kreere et nyt problem.
Kunne du tænkte dig at lære, hvordan du med vejtrækningsøvelser og meditation kan bekæmpe uro, ængstelighed, lav energi og angst? så book en tid til 1:1 session her.
Få bedre styr på dine tanker med en 1:1 session – Slip bekymringerne med vejtrækning og meditation.
1:1 Session